Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk
Openliggende straat met buizenstelsel warmtenet en werklieden

Warmtenet

Een warmtenet is een collectieve oplossing om gebouwen duurzaam te verwarmen. In 2030 moeten er in Nederland 500.000 extra warmtenetaansluitingen gerealiseerd zijn in de bestaande bouw. Een warmtenet is onderdeel van een energiesysteem, en bestaat uit een warmtebron, de distributie en de aflevering. Je leest hier over de verschillende aspecten van een warmtenet.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Monumenten en de historische binnenstad verduurzamen: “begin nu”

De warmtetransitie in (historische) binnensteden is lastig. Standaard-isolatiemaatregelen en nieuwe energie-oplossingen zijn vaak moeilijk toepasbaar. Omdat de historische panden bepalend zijn voor het stadsbeeld, zijn de mogelijkheden voor aanpassingen beperkt en zijn standaard verduurzamingsoplossingen vaak minder geschikt. Demian Keetelaar (adviseur lokale warmtetransitie) en Sandra Hovens (adviseur erfgoed) van de gemeente Amersfoort vertellen over hun aanpak: “Begin nu, adviseer monumenteigenaren in een vroeg stadium en werk met clusters”.

21-05-2025
Monumenten en de historische binnenstad verduurzamen: “begin nu”

“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

In Amsterdam-Noord willen Woonstichting Lieven de Key, Firan en Waternet ruim 600 sociale huurwoningen aansluiten op een zeerlagetemperatuurnet. De bron voor het warmtenet is riothermie: restwarmte uit rioolwater. Als alles meezit, gaat in het najaar de schep de grond in. “Het is mooi om te laten zien dat bepaalde alternatieven voor gas echt mogelijk zijn.”

10-03-2025
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte

In de Amsterdamse wijk Middenmeer wil een bewonersinitiatief de restwarmte van datacenters van het Science Park gebruiken om 5.000 woningen te verwarmen. Daarom richtten ze de buurtcoöperatie MeerEnergie op. Samen met de gemeente Amsterdam en Firan werkt MeerEnergie aan de toekomst van hun (buurt)energievoorziening.

11-02-2025
Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Kamerbrief Subsidie

340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak

340 van de 342 gemeenten hebben financiële middelen uit de 3e en laatste ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI) aangevraagd. Dat schrijft demissionair minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) op 11 juli aan de Tweede Kamer. In de 3e ronde is € 474 miljoen beschikbaar. Dit bedrag is volledig aangevraagd en kan door gemeenten worden ingezet voor de lokale isolatieaanpak. Hiermee is in totaal meer dan € 1,6 miljard beschikbaar voor gemeenten om 750.000 woningen te isoleren tot en met 2030.

11-07-2025
340 gemeenten maken dit jaar gebruik van regeling lokale isolatieaanpak
Webinar

Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken

Bewonersinitiatieven spelen een steeds grotere rol in de warmtetransitie. Ze brengen energie, lokale kennis en betrokkenheid. Maar als gemeente is het niet altijd vanzelfsprekend hoe en wanneer je met zulke initiatieven samenwerkt. Welke plannen zijn wenselijk? Wat vraagt samenwerking van je eigen organisatie? Hoe ondersteun je initiatieven op een manier die bijdraagt aan professionaliteit en vertrouwen? Deze vragen komen aan bod in de webinar van 1 juli 2025.

08-07-2025
Webinar over bewonersinitiatieven terugkijken
Bekijk alle nieuwsberichten