Een warmtenet is een collectieve oplossing om gebouwen te verwarmen. We leggen hier uit hoe de techniek en de financiering achter een warmtenet in elkaar steekt. Welke verschillende soorten warmtenetten er zijn. Hoe je gebouwen aansluit op een warmtenet en hoe je zelf als gemeente bepaalt of en welke type warmtenet geschikt is.
Warmtenet factsheet
In de warmtenet factsheet leggen we uit uit welke onderdelen een warmtenet bestaat. We leggen hier uit wanneer een warmtenet een geschikte oplossing is, hoe duurzaam een warmtenet is en wat de verschillende temperatuurniveaus van een warmtenet zijn.
Ga naar warmtenet factsheet >
Financiering van een warmtenet
Hoe financier je een warmtenet? Op deze pagina vind je meer informatie over de financiering van een warmtenet, warmtetarieven en het opstellen van een businesscase.
Lees meer over financiering van een warmtenet >
5e generatie warmte- en koudenetten
5e generatie warmte- en koudenetten zijn systemen die zorgen voor verwarming én koeling, door zoveel mogelijk lokaal warmte- en koudevraag uit te wisselen of tijdelijk op te slaan in buffers. Door dit slim te doen kan het systeem heel duurzaam zijn.
Lees meer over het 5e generatie warmte- en koudenetten >
Midden- en hogetemperatuur warmtenet
Bij een warmtenet met een midden- en hogetemperatuurbron is de temperatuur van de warmtebron hoog genoeg om aan woningen water van circa 70 °C te leveren. Door deze hoge temperatuur is ook de levering van warm tapwater mogelijk.
Lees meer over het midden- en hogetemperatuur warmtenet >
Lage temperatuur warmtenet
Bij een warmtenet met een lagetemperatuurbron' heeft de warmtebron een te lage temperatuur om het water direct te gebruiken. De warmte moet daarom collectief of individueel - in het gebouw zelf - worden opgewaardeerd.
Lees meer over het lagetemperatuur warmtenet >
Bestaande bouw aansluiten
Bij het verduurzamen van 1,5 miljoen woningen is een belangrijke rol weggelegd voor het aansluiten van bestaande bouw op warmtenetten. Het gaat hier om zowel grondgebonden woningen als gestapelde bouw met blokverwarming.
Lees meer over bestaande bouw aansluiten op een een warmtenet >
Tips en rapporten
Praktijkvoorbeelden
Ben je benieuwd hoe andere gemeentes een warmtenet hebben ontwikkeld? Bekijk dan een van de praktijkvoorbeelden hieronder.