Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Twee monteurs zitten voor een huis en zijn bezig met de installatie van een warmtepomp

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp - volledig elektrische warmtepomp - verhoogt de warmte van een bron met behulp van alleen elektriciteit naar een bruikbare temperatuur voor verwarming en warm water. De meest gebruikte warmtebronnen zijn de bodem en de buitenlucht. Je kunt de all-electric warmtepomp individueel toepassen, dus per woning of gebouw. Of collectief, dus per buurt of huizenblok. De warmtepomp is een geschikte oplossing voor een collectieve aanpak als de aanleg van een warmtenet niet mogelijk of te duur is.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

3 mannen zijn bezig met de aanleg van de leidingen onder het kunstgrasveld
Het collectorveld: voetballen op een innovatieve en duurzame warmtebron

Bij de herontwikkeling van sportpark Hoornseveld gebruikt de gemeente Zaanstad een collectorveld om onder andere het nieuwe zwembad van warmte te voorzien. Leidingen onder het veld zetten zonnestralen om in bruikbare duurzame warmte. Procesmanager Pim Wiersma is zeer optimistisch over de mogelijkheden. “Elke gemeente heeft kunstgrasvelden, dus ik denk dat je deze oplossing over heel Nederland kunt uitrollen.”

21-11-2024
Het collectorveld: voetballen op een innovatieve en duurzame warmtebron
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af

Kerschoten gaat bijna van het aardgas af. Hans Beckeringh, projectleider van Kerschoten Energieneutraal, en Theo van Es, adviseur Energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, vertellen over hun plannen voor een middentemperatuur-warmtenet. "Dit is de eerste stap naar een duurzaam collectief warmtesysteem voorde stad Apeldoorn."

12-11-2024
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af
Bloemendaalse warmtepomp-aanpak

Wat doe je als gemeente, als de lokale situatie zich niet leent voor de aanleg van warmtenetten? Bijvoorbeeld omdat de huizen te ver uit elkaar liggen en warmtebronnen ontbreken? Dit is een situatie waar veel landelijke en soms ook stedelijke gemeenten mee te maken hebben. Het is ook de uitgangssituatie voor gemeente Bloemendaal. Hun antwoord: inwoners infomeren over en helpen met individuele oplossingen zoals isolatie en warmtepompen.

06-12-2023
Bloemendaalse warmtepomp-aanpak
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Portret Sybe Noordermeer
Achtergrondverhaal
‘Gemeente, ga vooraf in gesprek met je netbeheerder’

In de warmtetransitie worden gemeenten deels ingehaald door hun eigen succes, constateert Sybe Noordermeer. Hij is sinds april 2023 MT-lid bij de directie Energiemarkt van het ministerie van Klimaat en Groene Groei. Netcongestie is een groeiend probleem, waardoor gemeenten soms op de rem moeten gaan staan. Toch is hij optimistisch over de toekomst. ‘Over 10 jaar zijn we een stuk verder dan nu.’

21-01-2025
‘Gemeente, ga vooraf in gesprek met je netbeheerder’
Regiocoördinator Susanne Laven - links aan het hoofd van een lange tafel - bespreekt een van de onderwerpen met alle deelnemers aan de Warmtetafel, die geïnteresseerd luisteren
Achtergrondverhaal
‘Ineens heb je een heleboel collega’s in de warmtetransitie’

Hoe ziet regionale samenwerking er in de praktijk uit? En wat is de rol van het NPLW? De Warmtetafel van de regio Utrecht (U16), het 6-wekelijkse overleg van deze warmteregio, gaf eind 2024 een kijkje in de keuken. Regiocoördinator Susanne Laven is enthousiast. “Het overleg zorgt voor samenhang en inspiratie bij het werken aan de warmtetransitie.”

17-01-2025
‘Ineens heb je een heleboel collega’s in de warmtetransitie’
Energieklusser hurkt bij een radiator en draait met een waterpomptang aan een van de knoppen
Achtergrondverhaal
‘Met waterzijdig inregelen is in woningen een wereld te winnen’

Waar de warmtetransitie grotendeels een kwestie is van de lange adem zijn er gelukkig ook maatregelen die meteen hun vruchten afwerpen. Met ‘waterzijdig inregelen’ bespaar je zomaar 10 tot 30% op je energierekening. Het Regionaal Energieloket en Techniek Nederland hebben de handen ineengeslagen om gemeenten in 2025 hiermee te ondersteunen. Hun oplossing: de inzet van energieklussers. Ook voor vve’s is er een subsidieregeling.

16-01-2025
‘Met waterzijdig inregelen is in woningen een wereld te winnen’
Bekijk alle nieuwsberichten