Hoe wordt leveringszekerheid verzekerd bij collectieve warmtevoorzieningen?
Warmtebedrijven zijn verplicht de levering van warmte te verzekeren. Ook de gemeente speelt een belangrijke rol hierin: de gemeente toetst of een warmtebedrijf dat in een gebied (warmtekavel) een collectieve warmtevoorziening wil exploiteren de leveringszekerheid kan borgen. Het warmtekavel wordt door de gemeente vastgesteld en de omvang zal zodanig moeten zijn dat de leveringszekerheid verzekerd is.
Bevoegdheden ACM
De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de bevoegdheid om in te grijpen wanneer dat nodig is. Warmtebedrijven hebben de verplichting om rapportages over de leveringszekerheid te verstrekken, en de ACM kan het warmtebedrijf opdragen maatregelen te nemen om de leveringszekerheid beter te verzekeren. De ACM kan ook een stille bewindvoerder of een ander bestuur aanstellen die orde op zaken stelt in het warmtebedrijf als dit nodig is om de levering van warmte te verzekeren.
Vergoeding bij ernstige storingen
Het aangewezen warmtebedrijf moet al het mogelijke in werk stellen om onderbreking van levering van warmte te voorkomen. Als er een onderbreking van de warmtelevering optreedt, dan zal het warmtebedrijf deze zo snel mogelijk moeten oplossen. Een aangewezen warmtebedrijf moet in het geval van een ernstige storing een compensatie aan de verbruiker verstrekken. Deze compensatie geeft warmtebedrijven een extra stimulans om storingen zo snel mogelijk op te lossen, wat bijdraagt aan de leveringszekerheid.