Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo Helpdesk

Waarom is de beschikbaarheid groen gas en waterstof onzeker?

Een belangrijk nadeel van zowel groen gas als groene waterstof is de grote onzekerheid over de toekomstige beschikbaarheid. Deze onzekerheid hangt samen met zowel vraag als aanbod. Hoeveel groen gas en groene waterstof kunnen we nationaal produceren en hoeveel kunnen we importeren? En wat is de exacte vraag per sector?

Het uitgangspunt voor de totale beschikbaarheid van groen gas voor de gebouwde omgeving in 2050 is 2 miljard m3. Een deel hiervan wordt ingezet in hulpketels voor bestaande en nieuwe warmtenetten. Alleen het groene gas wat daarna nog beschikbaar is, wordt ingezet in combinatie met een hybride warmtepomp. Het uitgangspunt voor groene waterstof is dat het alleen bij uitzondering voor de gebouwde omgeving wordt ingezet. 

Hoge prijs groen gas en waterstof

Er is grote onzekerheid over de toekomstige prijs van groen gas en groene waterstof. De verwachting is dat deze prijs duur blijft. Voornamelijk doordat de toekomstige vraag waarschijnlijk groter zal zijn dan het aanbod. 

Daarnaast geldt voor groen gas op dit moment dezelfde fiscale behandeling als voor aardgas. Dat betekent: zowel stijgende nettarieven als energiebelasting. Voor waterstof  geldt een ander fiscaal regime en zijn subsidies beschikbaar. Toch is de verwachting dat waterstof te duur blijft om in de gebouwde omgeving in te zetten.

Meer informatie