Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Openliggende straat met buizenstelsel warmtenet en werklieden

Warmtenet

Een warmtenet is een collectieve oplossing om gebouwen duurzaam te verwarmen. In 2030 moeten er in Nederland 500.000 extra warmtenetaansluitingen gerealiseerd zijn in de bestaande bouw. Een warmtenet is onderdeel van een energiesysteem, en bestaat uit een warmtebron, de distributie en de aflevering. Je leest hier over de verschillende aspecten van een warmtenet.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Witte galerijflat in groene omgeving (flatgebouw Lieven de Key)
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

In Amsterdam-Noord willen Woonstichting Lieven de Key, Firan en Waternet ruim 600 sociale huurwoningen aansluiten op een zeerlagetemperatuurnet. De bron voor het warmtenet is riothermie: restwarmte uit rioolwater. Als alles meezit, gaat in het najaar de schep de grond in. “Het is mooi om te laten zien dat bepaalde alternatieven voor gas echt mogelijk zijn.”

10-03-2025
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”
Woonwijk en straat met flats in de achtergrond
Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte

In de Amsterdamse wijk Middenmeer wil een bewonersinitiatief de restwarmte van datacenters van het Science Park gebruiken om 5.000 woningen te verwarmen. Daarom richtten ze de buurtcoöperatie MeerEnergie op. Samen met de gemeente Amsterdam en Firan werkt MeerEnergie aan de toekomst van hun (buurt)energievoorziening.

11-02-2025
Bewoners Watergraafsmeer bouwen aan duurzame buurtwarmte
Bouwvakker met witte helm staat voor grote stalen constructie, onderdeel van de geothermie-installatie
‘Zo’n geothermiebron gaat zeker 30 jaar mee’

Op steeds meer plekken in Nederland gebruiken gemeenten aardwarmte als bron voor warmtenetten. Delft gaat geothermie benutten voor de campus van de Technische Universiteit (TU) en 2 woonwijken; in de Bollenstreek zijn 4 gemeenten voortvarend bezig met de planvorming. “Geothermie is heel kansrijk.”

05-02-2025
‘Zo’n geothermiebron gaat zeker 30 jaar mee’
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Man met isolatierol op de schouder loopt langs rijwoningen
Subsidie
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten

Gemeenten kunnen vanaf 1 april weer budget aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de 3e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde verenigingen van eigenaars met slecht-geïsoleerde woningen ondersteunen.

25-03-2025
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model
Vergezicht over Vlissingen
Kennisproduct
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

13-03-2025
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk
Bekijk alle nieuwsberichten