Kosten van een warmtenet
De kosten, baten en opbrengsten van een warmtenet zijn te berekenen aan de hand van de businesscase. Bekijk de subsidiepagina om te zien welke subsidies je kunt aanvragen.

Toelichting bij deze afbeelding
Businesscase warmtenetten
De businesscase maakt op een transparante manier inzichtelijk wat de kosten, baten en opbrengsten van een warmtenet zijn. Hierdoor kun je beter inschatten of een warmtenet haalbaar is. Je kunt de businesscase gebruiken om de impact van keuzes in bijvoorbeeld omvang, planning en technologie door te rekenen. Kortom, het helpt je bij het maken van een onderbouwde keuze.
Beheersen risico's ontwikkeling warmtenet
Het ontwikkeling en uitvoeren van een warmtenet duurt jaren en is kostbaar. Er zijn veel partijen bij betrokken met verschillende belangen. Een warmtenetproject kent veel (warmtenetspecifieke) risico’s die een grote impact kunnen hebben op de financiële haalbaarheid van het warmtenet. Door risico’s en bijbehorende beheersmaatregelen tijdig in kaart te brengen, verklein je de kans dat de risico’s zich voordoen. En ben je voorbereid wanneer een risico optreedt.
Ga naar het overzicht met risico's en beheersmaatregelen
Ga naar het risicoregister warmtenetten
Subsidies
Voor de ontwikkeling van een warmtenet bestaan verschillende subsidies. Bijvoorbeeld de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) voor ondernemers om het aanleggen van warmtenetten met onrendabele top mogelijk te maken. En de Stimuleringsregeling Aardgasvrije Huurwoningen (SAH) om huurwoningen op warmtenetten aan te sluiten.