Risico’s warmtenetproject in kaart brengen (Risman-methode)
Je kunt risico’s in een warmtenetproject in kaart brengen met de Risman-methode. Daarvoor kun je gebruik maken van het excel-document onderaan deze pagina.
Risicoregister opstellen
Via de volgende stappen kun je een risicoregister opstellen:
- Stel vast vanuit welk perspectief je het risicoregister opstelt. Bijvoorbeeld vanuit de gemeente, of vanuit het gehele project.
- Maak een overzicht van de risico’s die gelden voor jouw project.
- Schat de kans en de impact voor elk risico in.
- Stel bijbehorende beheersmaatregelen op.
- Pas de kans en de impact aan op basis van de te nemen beheersmaatregel.
- Bespreek de risico’s en de beheersmaatregelen bij ieder projectoverleg en voer aanpassingen door.
Toelichting Risman-methode
De Risman-methode is een veelgebruikte methode voor risicomanagement. De methode helpt om inzichtelijk te maken welke risico’s zich voor kunnen doen. En welke maatregelen er zijn om hiermee om te gaan. De Risman-methode volgt 4 stappen:
Stap 1: Risico’s inventariseren
In de eerste stap inventariseer je welke risico’s er zijn voor het project. Maak een lijst van alle relevante risico’s en betrek hierbij ook collega’s, en waar mogelijk externe partners. Het is noodzakelijk dat de projectleider en de verantwoordelijke(n) voor de financiën meedenken en controleren. Beschrijf kort het risico en de gevolgen.
Stap 2: Kwantificeren van de risico’s
De volgende stap is om per risico een inschatting te maken van de kans dat het risico voorkomt (1 = zeer kleine kans, 5 = zeer grote kans) en de gevolgen wanneer het risico voorkomt (1 =weinig gevolgen, 5 = grote gevolgen). De excel-module vermenigvuldigt deze getallen vervolgens, waardoor er een waarde tussen de 0 (geen risico) en 25 (zeer groot risico) ontstaat.
Stap 3: Beheersmaatregelen opstellen
Vervolgens stel je beheersmaatregelen op voor elk risico. De maatregelen kunnen verschillende doelen hebben: het voorkomen van een risico of het mitigeren van de impact van een risico wanneer het zich voordoet.
Stap 4: Monitoren en evalueren
Het risicoregister is een cruciaal document in het projectmanagement dat je voortdurend moet bijwerken. De grootste risico’s bespreek je standaard bij projectbesprekingen. Daarnaast kunnen nieuwe risico’s optreden, die je in het risicoregister verwerkt door dit stappenplan weer te doorlopen.