Warmtebronnen
Een warmtenet heeft een warmtebron nodig om de aangesloten afnemers te voorzien van warmte. Er zijn verschillende typen warmtebronnen: aquathermie, bio-energie, bodemenergie, duurzame gassen, geothermie, restwarmte, en zonnewarmte. De bronnen variëren van warmte uit water tot warmte uit de industrie of uit de aarde. De verschillende typen warmte zijn te gebruiken voor verschillende toepassingen.
De temperatuur van de warmte van een warmtebron is niet altijd direct hoog genoeg om te leveren aan gebouwen. Wanneer de temperatuur te laag is, wordt een warmtenet gecombineerd met een warmtepomp. Of de warmte wordt dan gebruikt als basislast (de minimale hoeveelheid warmte die een groot deel van het jaar nodig is) in combinatie met een installatie voor de piekvraag. Je leest er meer over op de pagina van desbetreffende warmtebron:
Hulpmiddelen
Startanalyse
Vergelijk de 5 warmtestrategieën voor jouw warmteprogramma of uitvoeringsplan op basis van de laagste maatschappelijke kosten. Ga naar de Startanalyse
Warmteatlas
Vind vraag en aanbod van warmte in jouw gemeente. Ga naar de warmteatlas
Aquathermieviewer
Vind informatie over de potentie voor thermische energie uit oppervlakte, afval en drinkwater in je eigen omgeving. Let erop dat de geschetse potentie waarschijnlijk lager uitvalt.
Tip: naast de nationale viewer bestaan er ook regionale viewers.
Ga naar de aquathermieviewer
WKO-bodemenergie tool
Krijg inzicht waar de mogelijkheden voor bodemenergiesystemen in jouw regio zijn. Ga naar de WKO-bodemenergie tool
Factsheets warmte
Achtergrondinformatie per warmtebron, opgesteld door NP RES. Download de factsheets (pdf)
Regionale warmtebronnen
Bekijk voor jouw Brabantse gemeente het warmtebronnenregister dat bestaat uit landelijke en lokale informatie.
Bekijk voor jouw Zuid-Hollandse gemeente een interactieve kaart met de belangrijkste facetten van de warmtetransitie.
Bekijk voor jouw Zeeuwse gemeente een interactieve kaart met de warmtevraag en -aanbod.
Warmteprojectentool
De Warmteprojectentool is de tool waarin alle informatie over warmtenetprojecten op één plek te vinden is. Je kunt er onder meer filteren op warmtebron.