Wetgeving warmtenetten
De wetsvoorstellen Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en Wet collectieve warmte (Wcw) zijn erop gericht om de gemeente meer regie te geven over de warmtetransitie. Daarmee zijn deze wetsvoorstellen ook relevant voor warmtenetten.
Deze wetten zijn nog niet van kracht. De Wgiw ligt ter beoordeling in de Eerste Kamer. En de Wcw moet nog behandeld worden door de Tweede Kamer én Eerste Kamer.
Wgiw
De Wgiw geeft gemeenten een wettelijk kader voor de gebieds- of wijkgerichte aanpak bij de verduurzaming van woningen en gebouwen. Met de Wgiw krijgen gemeenten de regie, en de bevoegdheid om wijken aan te wijzen die op termijn van het aardgas gaan. De transitievisie warmte gaat gelden als een verplicht programma onder de Omgevingswet. De naam verandert dan in warmteprogramma, en dit moet uiterlijk 31 december 2026 vastgesteld zijn.
Wcw
Het doel van de Wcw is de warmtetransitie in de gebouwde omgeving bevorderen. En de duurzaamheid, leveringszekerheid en betaalbaarheid van collectieve warmtesystemen beter borgen. Daarom biedt de wet meer ruimte voor publieke sturing onder regie van gemeenten. Gemeenten kunnen bepalen waar en wanneer er een collectieve warmteoplossing komt (warmtekavel). En een warmtebedrijf het exclusieve recht geven om daar warmte te transporteren en leveren.
Meer informatie
- Lees meer over de aanwijsbevoegdheid voor gemeenten en het planproces aanwijsbevoegdheid
- Wanneer kunnen gemeenten de aanwijsbevoegdheid inzetten om gebieden aardgasvrij te maken?
- Bekijk de webinarreeks over de Wet collectieve warmte