Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Daken van woningen

Warmteprogramma

In een warmteprogramma beschrijft een gemeente de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hierin staat welke wijken, buurten en dorpskernen in de komende 10 jaar van het aardgas gaan en hoe dat gebeurt. Met ingang van de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) wijzigt de Omgevingswet en verandert de naam transitievisie warmte in warmteprogramma. Op dit moment is de Wgiw nog niet van kracht. De beoogde inwerkingtreding is 1 januari 2026. Deze datum kan als gevolg van ontwikkelingen in het wetgevingstraject nog veranderen.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Participatie warmteprogramma: ‘Gebruik de wijsheid van de massa’

Vanaf dag één heeft Amsterdam bewoners betrokken bij het opstellen van het warmteprogramma. En dat werkt goed – zeker als je deelnemers aan een bewonerspanel beloont met een kleine vergoeding. ‘De wijsheid van de massa’ moet uiteindelijk leiden tot een beter warmteprogramma.

26-09-2024
Participatie warmteprogramma: ‘Gebruik de wijsheid van de massa’
Overijssel ondersteunt gemeenten met schrijven warmteprogramma’s

“Door een warmteprogramma stapsgewijs en in groepsverband op te stellen, leren gemeenten hoe ze dit in de toekomst zelf kunnen doen”. Patricia van Ling, projectleider gebouwde omgeving bij de provincie Overijssel en opdrachtgever van het expertiseteam, en Silke Nieuwenhuis, onderdeel van het expertiseteam, vertellen hoe het expertiseteam van de provincie Overijssel gemeenten ondersteunt om een warmteprogramma te maken. Het warmteprogramma is een vervolg op de transitievisie warmte (tvw).

26-04-2024
Overijssel ondersteunt gemeenten met schrijven warmteprogramma’s
Foto van het Haagse Verversingskanaal tussen de Conradkade en Suezkade met uitzicht op de energiecentrale in het Regentessekwartier
Haagse adreszoeker geeft inwoners inzicht in hoe hun buurt aardgasvrij wordt

Hoe weet je als inwoner welke plannen je gemeente heeft voor het aardgasvrij maken van jouw buurt? Wie in Den Haag woont, kan dat vinden in een adreszoeker. De gemeente maakt daarin de warmteoplossingen uit de transitievisie warmte makkelijk doorzoekbaar, gecombineerd met een handelingsperspectief.

14-11-2023
Haagse adreszoeker geeft inwoners inzicht in hoe hun buurt aardgasvrij wordt
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Man met isolatierol op de schouder loopt langs rijwoningen
Subsidie
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten

Gemeenten kunnen vanaf 1 april weer budget aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de 3e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde verenigingen van eigenaars met slecht-geïsoleerde woningen ondersteunen.

25-03-2025
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model
Vergezicht over Vlissingen
Kennisproduct
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

13-03-2025
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk
Bekijk alle nieuwsberichten