Subsidie SpUk LAI

De Specifieke uitkering lokale aanpak isolatie is een regeling voor een isolatieprogramma voor koopwoningen. Daarmee verbeter je slecht geïsoleerde woningen - energielabel D, E, F of G - van eigenaren die moeite hebben dit uit eigen middelen te doen.

Regio

Landelijk

Doelgroep

Overheden

Doel

Isolatiemaatregelen

Type financiering

Subsidie

Specifieke uitkering lokale aanpak isolatie

De SpUk LAI is een regeling om een isolatieprogramma op te zetten voor koopwoningen. Daarmee verbeter je slecht geïsoleerde woningen - energielabel D, E, F of G - van eigenaren die moeite hebben dit uit eigen middelen te doen.

Voor wie Wat
 • Gemeenten
 • Isolatieprogramma
Plek in de warmteketen Bijdrage
 • Koopwoning of gebouw van VvE met minimaal 1 koopwoning
 • In de basis is er € 1.790 tot € 2.510 gemiddeld per woning. Dit betreft hetzelfde bedrag als gemiddeld per woning in de eerste tranche. Gemeenten met relatief veel kwetsbare woningeigenaren en complexe problematiek krijgen de beschikking over de meeste middelen per woning.
 • Totaal beschikbaar 2e tranche:
  € 674 miljoen voor het isoleren van ruim 286 duizend woningen.
 • Bovenop de € 1.790 tot € 2.510 is er extra geld beschikbaar
  (ook extra t.o.v. 1e tranche):
  € 34,66 miljoen = voor natuurinclusief isoleren
  € 34,66 miljoen = voor Vereniging van Eigenaren
  € 25,5 miljoen = voor doe-het-zelfmaatregelen
  € 7,56 miljoen = gereserveerd voor gemeenten die niet hebben aangevraagd in 2023, 1e tranche
 • Gemeenten hebben veel vrijheid te bepalen hoe de middelen worden ingezet, bijvoorbeeld hoeveel ingezet wordt op ondersteuning & advies en hoeveel op maatregelen zelf. Van belang is dat het aantal te isoleren woningen waarvoor een gemeente een aanvraag doet wordt gehaald.
 • De woningen die geïsoleerd worden, moeten een laag energielabel hebben (D of lager) of een vergelijkbare energetische staat (minimaal twee slecht geïsoleerde bouwdelen). Voor VvE’s kan ook op gebouwniveau vastgesteld worden of er sprake is van twee slecht geïsoleerde bouwdelen.
 • 80% van de slecht geïsoleerde woningen die je isoleert, moet een lagere WOZ-waarde hebben de dan gemiddelde WOZ-waarde van alle koopwoningen in de gemeente, of de waarde moet lager zijn dan € 429.300.

Aanvragen

Meer informatie over deze subsidie vind je op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Je kunt de subsidie hier ook aanvragen.

Direct aanvragen

Meer informatie

NPLW organiseerde samen met het Ministerie van Binnenlandse Zaken (nu VRO) en RVO op 4 juli 2024 een vragenuur over de 2e ronde SpUk LAI. Bekijk hier de vragen en antwoorden.

Cookie-instellingen