Webinar ‘Organisatiemodellen voor coöperatieve warmtenetten’

19-02-2024

Begin

28-03-2024 om 11:00

Einde

28-03-2024 om 12:15

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Donderdag 28 maart van 11.00 – 12.15 uur is er een webinar over organisatiemodellen voor coöperatieve warmtenetten. De lokale energiecoöperaties van Wageningen en Amsterdam komen aan bod. Het gaat om organisatiemodellen waar een warmtegemeenschap onderdeel van uitmaakt.

Dit zijn voorbeelden voor organisatiemodellen voor warmte onder de Wet collectieve warmte (Wcw).

In dit webinar licht Ilonka Marselis van EnergieSamen de mogelijkheden toe van organisatiemodellen waar een warmtegemeenschap onderdeel van uitmaakt. Gemeente Amsterdam en Wageningen vertellen met hun partnercoöperaties hoe ze tot een organisatiemodel kwamen en hoe zij het besluitvormingstraject hebben ingericht. Juridische en financiële aspecten komen aan bod en ook hoe het zeggenschap van bewoners is georganiseerd.

Inspirerende voorbeelden

In Amsterdam gaat het om KetelhuisWG, de lokale energiecoöperatie voor de WG-buurt in Oud-West. In Wageningen is Coöperatie Warmtenet Oost Wageningen (WOW) in 2018 door bewoners van de Benedenbuurt opgericht.

Wet collectieve warmte

De Wet Collectieve warmte (Wcw) faciliteert de groei en verduurzaming van collectieve warmtesystemen in de gebouwde omgeving. Op 14 november 2023 is het wetsvoorstel ter advisering aangeboden aan de Raad van State. Een belangrijk uitgangspunt van de Wcw is dat de decentrale overheden de regie krijgen over de warmtetransitie.

Een verandering is het verplichte publieke eigendom van warmtebedrijven. De gemeente krijgt in de wet een cruciale rol bij het toewijzen van warmtekavels en het aanwijzen en/of oprichten van een warmtebedrijf.

Webinarreeks

Dit webinar is onderdeel van een reeks webinars over de Wet collectieve warmte. NPLW organiseert samen met warmtepartners, waaronder Nieuwe Warmte Nu (NWN), een reeks webinars om gemeenten en samenwerkingspartners inzicht te geven in welke veranderingen er door het wetsvoorstel aankomen. Lees hier meer over het webinar van 14 maart: ‘Regionaal warmtebedrijf als voorbeeld van organisatiemodel warmte’.

Het is niet nodig de hele reeks te volgen. Je kan je per webinar inschrijven.

Meld je aan

Ben je gemeenteambtenaar of energieprofessional en wil je meer weten over hoe je met een energiecoöperatie of wamtegemeenschap een warmtebedrijf opzet? Meld je dan aan.

Meld je hier aan

Cookie-instellingen